Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Balkán-autem-historie-současnost-očima Jiřího Bartoně 3 pokračování

Je čtvrtek, jedeme přes pohoří Palister, okolo Prespanského jezera malebnými vesničkami s ovocnými sady a blížíme se k řeckým hranicím. Hraniční přechod do Řecka byl prázdný a rychle se ocitáme v evropské unii. V prvním městě Florina čekáme na sedmnáctou hodinu, kdy se otevřou obchody po polední přestávce. Čekání však bylo marné, Malého prince tady nemají. Musíme do většího města a tím je Kastoria. Nenechali jsme se zmást dopravními ukazateli, které jeden ukazoval 100 km vzdálenost a druhý, jiným směrem 60 km. Co myslíte, že jsme si vybrali? No janě, logicky to kratší. Na kilometry to kratší snad bylo, ale čas, který jsme strávili na horských, úzkých silničkách byl podstatně delší než čas na dálnici. Cesta byla tak krkolomná, že v nejkritičtějších okamžicích jsme se společně s Veronikou modlili Otčenáš a Veronika slavnostně oznamovala světu- že už bude hodná. Medvěda, divoké prase ani vlka jsme nepotkali ale dopravní značky oznamující že tam tato zvířata jsou jsme viděli. Ve městě Kastoria, položeném u rozlehlého jezera s vysokými horami jsme koupili Malého prince a podrobnější mapu Řecka a Albánie, kam směřujeme.

V Bilishti, městě už v Albánii jsme se ubytovali v hotelu v centru města za 20,- eu. Na náměstí se místní radovali spolu se studenty gymnásia, že už jsou prázdniny. Oslavy byly bujaré ale s úderem 22 hodiny se rozešli a byl klid. V budově hotelu byl supermarket, tam jsme nakoupili prasečinky, na pokoji jsme je snědli a spokojeně, mazlíce se,  usnuli.

V pátek 11.7. ráno, jsme si vyměnili Albánské leky, za 40 eu 5500,- lek. Čekala nás cesta 170 km do Tirany, hlavního města Albánie. To jsme netušili co nás čeká. Na silnici často traktory, koně, osli, kozy a ovce, lidi pěšky, s vozíkem, na kole, s rykšou, kočárkem. Bylo zajímavé, že se nekonal žádný zmatek nebo troubení, hádání. Nic takového. Všichni vědí kam jedou, podle stroje kterým jedou se pohybují určitou rychlostí, všichni se do svého cíle dostanou. Ten čas, který na to potřebují tomu odpovídá. A na to nejsem zvyklý. Musím ale říci, že jsem si brzo zvyk la dojezdové  časy, které se až čtyřikrát prodloužily nebyly problém. Byl jsem na dovolené a nikam nepospíchal. Cesta do Tirany (170 km )trvala 5 hodin.

Teď když sepisuji cestu, vzpomínám si co se dělo. Pomáhám si i průvodcem Lonely Planet Jadranské pobřeží a tam ke svému údivu vidím Mezinárodní knihkupectví ADRION v pravé části Paláce kultury na Skanderbegově náměstí. No toto. Co nám dělalo starost najít knihkupectví, několikrát se ptali, malovali.. nakonec jsme Malého prince koupili v tomto knihkupectví. Prohlédli jsme si centrum města s četnými památkami na komunistickou dobu. Stojíce na červenou na křižovatce jsem byl poprvé atakován mladou ženou s dítětem v náručí se žádostí o peníze, že nemají co jíst. Nasypal jsem jí nějaké leky a ona spokojeně odešla. S prosbou o peníze i od dětí jsme se pak setkali několikrát. Opustili jsme Tiranu a směřovali do přímořského města Durresi- Drač.

Drač je starobylý přístav, který kdysi býval albánským hlavním městem. Bylo to naše první seznámení se s Jadranským mořem. Nás zaujalo  docela špinavé a tudíš smrdící moře, byzantské městské hradby ze 6. století, římský amfiteátr a velká Durreská mešita. Leky jsme nepotřebovali, protože všude brali eura.

Schyluje se k večeru a tak jedeme ke Škodranskému jezeru do kempu se ubytovat. Na břehu jezera nás přivítal nový, moderně zařízený kemp, kde byli zaparkovaní jen cizinci. Němci, Češi, Slovinci a Holanďani. Cena 10,- eu za místo, WIFI a elektřinu. V kempu byla také luxusní restaurace, kde jsme povečeřeli Skodarskou rybu, salát, čevabčiči, pivo, limo celkem 15,- eu. Vynikající, levné.

Autor: Jiří Bartoň | neděle 27.7.2014 14:46 | karma článku: 0 | přečteno: 38x
  • Další články autora

Jiří Bartoň

Autem po Polském pobřeží a historických památkách

Po návštěvě Běloruska, Litvy, Lotyšska a Ruska vjíždíme do Polska a přes hrad Malbork do Gdaňska, Sopot, Hellu na Polské kose, Bydgoszcz, Toruň, Wroclaw, Gniezno, Nysa a ČR Javorník

11.10.2016 v 21:19 | Karma: 14,41 | Přečteno: 648x | Diskuse| Cestování

Jiří Bartoň

Autem z Litvy do Polska přes Rusko - Kaliningradskou oblast

Mise Malý princ pokračovala z Litvy a Lotyšska přes Kaliningrad, současný název středověkého města Královec, založeným Českým králem Přemyslem Otakarem II, do Polska.

3.10.2016 v 17:53 | Karma: 14,82 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Cestování

Jiří Bartoň

Litva-Lotyšsko-Litva autem 2016

Pokračování mise Malý princ. Z Běloruska do Litevského Vilniusu, Lotyšské Rigy a přes Klaipédu na Kurskou kosu

12.8.2016 v 18:44 | Karma: 17,70 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Cestování

Jiří Bartoň

Varšava, Brest a Minsk autem léto 2016

Další cesta v rámci Mise Malý princ, kdy ve státě kde právě jsme kupujeme knížku Malý princ. V jazyce té které země. Nákup knížky je důležitý, ne však jediný důvod návštěvy tentokrát Polska a Běloruska.

4.8.2016 v 0:00 | Karma: 9,82 | Přečteno: 261x | Diskuse| Cestování

Jiří Bartoň

Pokračování Mise Malý princ dovolená 2015 2

Je před námi návštěva českých vesnic v rumunském Banátu se střediskem v Timišioaře(Temešváru). Pojedeme dlouho podle Dunaje, tudy, kudy sem čeští osadníci před 200 lety přijeli po Dunaji.

21.7.2015 v 8:59 | Karma: 3,87 | Přečteno: 148x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Pokračování Mise Malý princ dovolená 2015 1

První tři dny předznamenaly rozdíly mezi malými, novými Balkánskými republikami a starými zavedenými Rumunskem a Ukrajinou. 22 milionové Rumunsko s rozlohou 240 000 km čtverečných. Název Rumunsko z latinského výrazu pro Římana.

19.7.2015 v 18:37 | Karma: 7,34 | Přečteno: 137x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Pokračování Mise Malý princ dovolená 2015

Jak dopadlo cestování autem po Slovensku, Ukrajině, Moldávii, Rumunsku, Bulharsku, Turecku, Řecku a Maďarsku?

19.7.2015 v 13:19 | Karma: 4,54 | Přečteno: 128x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Balkán-autem-historie-současnost-očima Jiřího Bartoně 6 pokračování

Bosna a Hercegovina leží na 51 129 km čtverečných, žije tam 4 miliony lidí, úředními jazyky je bosenština, chorvatština a srbština, víza do 90 dnů pobytu nejsou třeba, měna bam někde i euro. Muslimové tvoří 40 % obyvatel, 31 % pravoslavní, 15 % katolíků 4 % protestantů a 10 % jiné víry. Současná Bosna a Hercegovina, jeho státní uspořádání se řídí podle daytonské mírové smlouvy z roku 1995. Na venek vystupuje jako Bosna a Hercegovina ale tento státní útvar je složen z 51 % Federální Bosny a Hercegoviny a 49 % Republika Srbska. V prezidentském úřadě se pravidelně po roce střídají zástupci těchto vnitřních uskupení. Na dodržování deytonské smlouvy je ustaven mírový sbor NATO s názvem SFOR. Zajímavostí je pro mě nepochopitelné zjištění, že Mostar a jeho kamený most byl odstřelován chorvaty, když došlo k jejich koaličnímu rozpadu až po odtržení od Jugoslavie. Ostřelování a bombardování Sarajeva, které se chtělo vymanit z Jugoslávie, srbskými vojsky je neospraveditelné ale rozumím mu. Dost už válečných úvah.

28.7.2014 v 10:00 | Karma: 4,87 | Přečteno: 254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Balkán-autem-historie-současnost-očima Jiřího Bartoně 5 pokračování

Je neděle 13.7. a jedeme do Dubrovníku. Po jadranské magistrále přijíždíme do Chorvatska-Dalmácie města Dubrovník. Již z dálky je vidět nádherné panorama Dubrovnického starého města na výběžku do moře. Parkoviště v Dubrovníku jsou plná a nemáme kde zaparkovat. Dvakrát celé město objíždíme a nic. Nakonec se místo uvolnilo, zaparkoval jsem kus od hlavní brány, která otvírá starý Dubrovník. Je neděle a tak si s placením nedělám starost. Píší tady něco o kartě ale mi odcházíme na prohlídku města. Musíme si měnit eura na Kuna. Za 100 eu dostaváme 752 Kuna. Někde eu berou ale někde ne a to rezolutně. Prohlížíme si náměstí, uličky s krámky, kláštery, kostely, synagogu. Potom hledáme vstup na městské hradby, které obtáčí celé staré město a má jen dva vstupy a výstupy. Vstupné je 100,- kuna na osobu a procházka trvá asi 1 hodinu. Stojí to však za to. V restauraci Aquarius si dáváme humra a čevabčiči a pití. Platíme 55,- eu. Jídlo výborné, obsluha taky, stín, hodně lidí. V knihkupectví, které mělo polední přestávku od 13-18 hod. kupujem chorvatského Malého prince. Nemilé překvapení nás však čekalo po příchodu k autu na parkovišti. Za stěračem papírek se složenkou na 360,- kun. Nejprve mě to hodně rozčílilo a chorvaty jsem přestal mít rád, třebaže to jsou slované :-) . Po vychladnutí a cestou do Mostaru jsme si zpávu a složenku pořádně přečetli a tam stálo: vážený turisto, při kontrole parkovacích karet naši pověření zaměstnanci zjistili, že nemáte kartu. Stál jste zde celý den a vaše obytné auto zabíralo místo těm, kteří chtěli a musí zaplatit. Poskytujeme Vám složenku a parkovné do 8 dnů uhraďte. Cena je dost vysoká ale chování úředníků města Dubrovník se mi nakonec docela líbilo.

27.7.2014 v 21:37 | Karma: 3,17 | Přečteno: 59x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Balkán-autem-historie-současnost-očima Jiřího Bartoně 4 pokračování

Probudili jsme se po celonočním lijáku do sobotního deštivého rána. Po snídaní se jedeme podívat do města Škodra na mešity a katolický kostel. V cestě po městě nám nejprve brání kráva bez dozoru a když toto pominulo tak paní na kole v protisměru s dítětem. Po krátké souběžné silnici s břehem Skoderského jezera míříme do Podgorici hlavního města Černé hory. Loučíme se s Albánií abychom později vzpomínali na silné zážitky z cestování a užívání si v Albánii. Hodně to bylo podobné Makedonii ale i pohrančí v Řecku. I když v žebříčcích EU Albánie zastává poslední příčky v hodnecení životní úrovně, se mi tato země, pohoří, jezera, lidé, zvířata, příroda moc líbí a určitě jsem zde nebyl naposled. Albánii, s rozlohou 28 748 km čtverečných a 3,5 milionem obyvatel s úředním jazykem albánština můžeme do 30 dnů pobytu navštívit bez víz. Albánci hrdě prohlašují, že Skanderbegovo ( tento drak z Albánie, z hradu Kruja Gjergi Kastrioti v letech 1443-1468) odolávání vůči tureckým nájezdům zachránilo evropu od osmanské nadvlády, protože jejich statečný předek na sebe strhl pozornost turecké armády a odčerpal tak osmanské říši důležitou část sil právě v období jejího největšího největšího dobyvatelského rozmachu. V roce 1968 vystoupila Albánie z Varšavské smlouvy na protest proti invazi vojsk socialistického tábora do Československa. V Albánii tvoří 70 % obyvatelstva muslimové, 20 % pravoslavní křesťané a 10 % katolíci.

27.7.2014 v 18:10 | Karma: 0 | Přečteno: 39x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Balkán-autem-historie-současnost-očima Jiřího Bartoně 2 pokračování

Dálnice Matky Terezy ze Skopje do Ohridu stojí 50 denárů a kus dál 30 denárů. Jedeme podle vysokých hor na jejichž vrcholcích je vidět bílý sníh. A co nás čeká v Ochridu? Tří hodinový pěší výlet po městě a chrámech, zjištění, že obchodníci používají dvojí ceny. Pro domácí a pro cizince. Toto bylo i v Sankt Petěrburgu v Rusku vloni. Město Ochrid je skutečným klenotem makedonského cestování. Velké množství ochridských kostelů s nádhernými freskami. Zajímavostí je kostel Sv. Sofie. V dobách turecké nadvlády, kostel sloužil jako mešita. V době byzantské nadvlády byl Ochrid centrem makedoského regionu. Právě zde byla roku 893 založena první slovanská univerzita, jejímž zakladatelem byl biskup sv. Kliment Ochridský, žák autorů první slovanské abecedy , proslulých věrozvěstů sv. Cyrila a sv. Metoděje. V poklidném sousedství jezera stejného jména a jeho pláží se tyčí pohoří s národním parkem Galičica.

26.7.2014 v 17:56 | Karma: 0 | Přečteno: 43x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Balkán-autem-historie-současnost-očima Jiřího Bartoně 1 pokračování

Je sobota 5.7.2014 a mise Malý princ začíná. Vyjíždíme v 7.15 z Prahy směrem na Slovensko. D 1 nás nezdrží a stojíme na parkovišti před pomyslným hraničním přechodem se Slovenskem a kupujeme dálniční známku na 10 dní za 300,- kč. V Bratislavě v obchodním centru kupujeme první knížku ve Slovenštině. Pokračujeme do Madarska. Za hraničním přechodem kupujeme známku pro Maďarsko na 10 dní za 12,9 eu. Nic se nelepí, jen papírový doklad. V Gyoru v nákupním centru máme maďarského. Měníme forinty 12 000,- ft za 40,- eu. Super dálnice, hodně německých a holandských aut s muslimy, kteří se jedou podívat domů.

26.7.2014 v 13:54 | Karma: 7,31 | Přečteno: 390x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Balkán-autem-historie-současnost-očima Jiřího Bartoně

Přípravu a cestu nazývám THE LITTLE PRINCE MISSION 2014 - expedice Malý princ od St. Exypéry, ve které jde i o koupení knihy Malý princ v každé navštívené zemi, v jazyce, kterým se tam mluví.

26.7.2014 v 10:09 | Karma: 8,10 | Přečteno: 269x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Nahradni za Kosovo

Do Kosova nas Makedonsti celnici nepustili a tak jsme jeli pro Maleho prince do Recka. Od jezera Ochrid v Makedonii, pres hory do prvniho vetsiho mesta v Recku. Tam ho vsak nemeli. A tak do vetsiho a tam ho meli. Sedmy kousek pekne doplnil nasi sbirku knizek Maly princ.

11.7.2014 v 6:03 | Karma: 6,89 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Balkan se predstavuje. Srbsko

Chcesli si zborit predstavu o balkanu navstiv Srbsko. Silnice kvalitní, placene, prazdne. lidé vstricni. Obchodaky jako v Cr, mesta i vesnice cista. kvalitni mistni potraviny..To jsme videli v Subotici, Novim Sadu, Beogradu, Topole,. Planovane setkani s majitelkou restaurace Sharan v Zemunu v Beogradu se protahlo do pulnoci. Pondelni dopoledne vyplnila prohlidka mauzolea srbskych kralu v Topole. Ted jsme v Makedonii v hlavnim meste Skopje. Je 23.15 a jdeme spat.

9.7.2014 v 8:00 | Karma: 7,49 | Přečteno: 495x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Prvni den mise Maly princ

Vcera se vloudila, nevim proc, chyba v nazvu mise. Jde o Maleho prince. Mame dve knihy. Kempujeme v Szegedu v Madarsku.

5.7.2014 v 21:17 | Karma: 6,97 | Přečteno: 267x | Diskuse| Miniblogy

Jiří Bartoň

Mise Malý lord

Po balkánských státech budem hledat knihu Malý lord v jazycích příslušných států. Toto je náplň letošní čtrnáctidenní dovolené 2014

4.7.2014 v 18:39 | Karma: 7,40 | Přečteno: 280x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Sraz po 30ti letech

Těším se ale zároveň si nevím rady když někoho nepoznám. A budu si rozumět zase se stejnými spolužáky?

3.6.2012 v 16:37 | Karma: 8,32 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Miniblogy

Jiří Bartoň

Zdraví a zprávy v televizi

Proč se na podzim, v zimě i na jaře dovídáme ze zpráv v televizi, že přichází epidemie rýmy, nachlazení, chřipky?

8.3.2012 v 19:44 | Karma: 11,95 | Přečteno: 808x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Zamilovanost Valentýnský blog

O tom co udělat se zamilovaností a co pak, když už není. Lidstvo dychtí samo po sobě a tak je to zařízeno.

3.2.2012 v 10:52 | Karma: 5,93 | Přečteno: 528x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 467x
Zajímám se o to, jak řídit svůj život.

Od 4.2.2015 v důchodu.

 

 

Od 23.10.2014 předseda Klubu přátel Makedonie.

Seznam rubrik