Jiří Bartoň

Autem po Polském pobřeží a historických památkách

11. 10. 2016 21:19:35
Po návštěvě Běloruska, Litvy, Lotyšska a Ruska vjíždíme do Polska a přes hrad Malbork do Gdaňska, Sopot, Hellu na Polské kose, Bydgoszcz, Toruň, Wroclaw, Gniezno, Nysa a ČR Javorník

16.7. sobota

Fromburský kemp za 40,- Zlotych za 1 noc opouštíme a jedeme na nejhistoričtější hrad v Polsku Malbork. Je to hrad řádu Německých rytířů. Křižácký hrad. Ohromné parkoviště, ohromné pokladny a administrativní budova a nabídka česky hovořícího průvodce. To bereme. Od Adama Chyče, průvodce, se celé 3 hodiny dovídáme v češtině zajímavosti o dějinách hradu i ostatní zajímavosti.Obědváme v hradní restauraci a po zaplacení 30,- Zlotych za parkování odjíždíme směr Gdaňsk.

Je vedro, jsme unaveni a klimbáme u benzínky. Dojíždíme do Gdaňsku, parkujeme a jdeme na prohlídku. Město se nám moc líbí, lidé také, nádherná atmosféra, mnoho lidí. V přístavu navštěvujeme Westerplate, pomník, kde se vylodila Hitlerova armáda a začala II. světová válka.

V Sopotech nalézáme kemp, plný, drahý, depozit na klíče od toalet. Jdeme promenádou do centra Sopoty, v restouraci na molu si dáváme večeři, na molu po zaplacení vstupného běží letní kino, ohňostroj. Cesta zpět do kempu, nabízely se nám rykši ty odmítáme a potom toho trochu litujeme. Bylo to dost daleko.

17.7. neděle

Ráno nalepujeme poslední vlaječku Polska do naší mise na karoserii auta. Vedle jsou ubytovaní češi a jejich děti nám s lepením vlajky pomáhají. Jedeme na poloostrov , město Hell, místy kolony a mnoho kempů a lidí v nich. Většina Poláci, málo zahraničních turistů. Sem ke studenému Baltu nejezdí.Ale je to tady moc pěkné, jako dole na jihu u moře. Opouštíme Baltické moře a jedeme do Bydgoszcz po nové, placené dálnici. Ubytováváme se v retro kempu, bez wifi a v lese.

18.7. pondělí

Prohlídka města a odjezd do Toruně. Toruň - město perníku. A víte proč? V Toruni žil Koperník a odtud perník a Poláci a Židé z toho učinili značku a všichni dělají a prodávají Toruňský perník. Dobrý ? § Z Toruně jedeme do Gnieczna. Velká, slavná katedrála, my bloudíme, nemužeme nalést parkoviště s naším autem. Když jsme ho našli, tak Polský řidič na parkovišti nás upozornil, že máme prázdnější zadní kolo. Hledáme servis, lehce nacházíme a anglicky mluvící opravář nám kolo za 10 minut opravil. A tak múžeme jet směr Wroclaw. Protože jsme nenašli kemp, spíme nadivoko na parkovišti.

19.7. úterý

Návštěva Wroclawi. Při zaparkování jsme museli v automatu zadat číslo auta. Místní Polák nám pomohl. Po nové dálnici jedeme směr Opole. Potom Nysa a už vidíme české hraniční hory a přechodem v Javorníku jedeme na Jeseník. V kempu si večer pečeme Polské buřty a pijeme české pivo.

Autor: Jiří Bartoň | karma: 14.41 | přečteno: 648 ×
Poslední články autora