Autem po Polském pobřeží a historických památkách

11. 10. 2016 21:19:35
Po návštěvě Běloruska, Litvy, Lotyšska a Ruska vjíždíme do Polska a přes hrad Malbork do Gdaňska, Sopot, Hellu na Polské kose, Bydgoszcz, Toruň, Wroclaw, Gniezno, Nysa a ČR Javorník

16.7. sobota

Fromburský kemp za 40,- Zlotych za 1 noc opouštíme a jedeme na nejhistoričtější hrad v Polsku Malbork. Je to hrad řádu Německých rytířů. Křižácký hrad. Ohromné parkoviště, ohromné pokladny a administrativní budova a nabídka česky hovořícího průvodce. To bereme. Od Adama Chyče, průvodce, se celé 3 hodiny dovídáme v češtině zajímavosti o dějinách hradu i ostatní zajímavosti.Obědváme v hradní restauraci a po zaplacení 30,- Zlotych za parkování odjíždíme směr Gdaňsk.

Je vedro, jsme unaveni a klimbáme u benzínky. Dojíždíme do Gdaňsku, parkujeme a jdeme na prohlídku. Město se nám moc líbí, lidé také, nádherná atmosféra, mnoho lidí. V přístavu navštěvujeme Westerplate, pomník, kde se vylodila Hitlerova armáda a začala II. světová válka.

V Sopotech nalézáme kemp, plný, drahý, depozit na klíče od toalet. Jdeme promenádou do centra Sopoty, v restouraci na molu si dáváme večeři, na molu po zaplacení vstupného běží letní kino, ohňostroj. Cesta zpět do kempu, nabízely se nám rykši ty odmítáme a potom toho trochu litujeme. Bylo to dost daleko.

17.7. neděle

Ráno nalepujeme poslední vlaječku Polska do naší mise na karoserii auta. Vedle jsou ubytovaní češi a jejich děti nám s lepením vlajky pomáhají. Jedeme na poloostrov , město Hell, místy kolony a mnoho kempů a lidí v nich. Většina Poláci, málo zahraničních turistů. Sem ke studenému Baltu nejezdí.Ale je to tady moc pěkné, jako dole na jihu u moře. Opouštíme Baltické moře a jedeme do Bydgoszcz po nové, placené dálnici. Ubytováváme se v retro kempu, bez wifi a v lese.

18.7. pondělí

Prohlídka města a odjezd do Toruně. Toruň - město perníku. A víte proč? V Toruni žil Koperník a odtud perník a Poláci a Židé z toho učinili značku a všichni dělají a prodávají Toruňský perník. Dobrý ? § Z Toruně jedeme do Gnieczna. Velká, slavná katedrála, my bloudíme, nemužeme nalést parkoviště s naším autem. Když jsme ho našli, tak Polský řidič na parkovišti nás upozornil, že máme prázdnější zadní kolo. Hledáme servis, lehce nacházíme a anglicky mluvící opravář nám kolo za 10 minut opravil. A tak múžeme jet směr Wroclaw. Protože jsme nenašli kemp, spíme nadivoko na parkovišti.

19.7. úterý

Návštěva Wroclawi. Při zaparkování jsme museli v automatu zadat číslo auta. Místní Polák nám pomohl. Po nové dálnici jedeme směr Opole. Potom Nysa a už vidíme české hraniční hory a přechodem v Javorníku jedeme na Jeseník. V kempu si večer pečeme Polské buřty a pijeme české pivo.

Autor: Jiří Bartoň | úterý 11.10.2016 21:19 | karma článku: 14.41 | přečteno: 648x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 446 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 467

Zajímám se o to, jak řídit svůj život.

Od 4.2.2015 v důchodu.

 

 

Od 23.10.2014 předseda Klubu přátel Makedonie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...