Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Balkán-autem-historie-současnost-očima Jiřího Bartoně 5 pokračování

Je neděle 13.7. a jedeme do Dubrovníku. Po jadranské magistrále přijíždíme do Chorvatska-Dalmácie města Dubrovník. Již z dálky je vidět nádherné panorama Dubrovnického starého města na výběžku do moře. Parkoviště v Dubrovníku jsou plná a nemáme kde zaparkovat. Dvakrát celé město objíždíme a nic. Nakonec se místo uvolnilo, zaparkoval jsem kus od hlavní brány, která otvírá starý Dubrovník. Je neděle a tak si s placením nedělám starost. Píší tady něco o kartě ale mi odcházíme na prohlídku města. Musíme si měnit eura na Kuna. Za 100 eu dostaváme 752 Kuna. Někde eu  berou ale někde ne a to rezolutně. Prohlížíme si náměstí, uličky s krámky, kláštery, kostely, synagogu. Potom hledáme vstup na městské hradby, které obtáčí celé staré město a má jen dva vstupy a výstupy. Vstupné je 100,- kuna na osobu a procházka trvá asi 1 hodinu. Stojí to však za to. V restauraci Aquarius si dáváme humra a čevabčiči a pití. Platíme 55,- eu. Jídlo výborné, obsluha taky, stín, hodně lidí. V knihkupectví, které mělo polední přestávku od 13-18 hod. kupujem chorvatského Malého prince. Nemilé překvapení nás však čekalo po příchodu k autu na parkovišti. Za stěračem papírek se složenkou na 360,- kun. Nejprve mě to hodně rozčílilo a chorvaty jsem přestal mít rád, třebaže to jsou slované :-) . Po vychladnutí a cestou do Mostaru jsme si zpávu a složenku pořádně přečetli a tam stálo: vážený turisto, při kontrole parkovacích karet naši pověření zaměstnanci zjistili, že nemáte kartu. Stál jste zde celý den a vaše obytné auto zabíralo místo těm, kteří chtěli a musí zaplatit. Poskytujeme Vám složenku a parkovné do 8 dnů uhraďte. Cena je dost vysoká ale chování úředníků města Dubrovník se mi nakonec docela líbilo.

Loučíme se s Dubrovníkem a jedeme přes město Neum do Mostaru v Bosně Hercegovině. Do Blagaje, kde je kemp, kousek od Mostaru přijíždíme pozdě večer a za noc platíme 12,- eu. Majitel zahrady a domu kde udělal kemp je mladý bosňák, který na vše nadává, je nespokojený a nechce aby jeho země vstupovala do EU. Způsob, jakým chce podnikat, mi velmi připomíná začátky podnikání v naší republice po revoluci 1989. Vůbec se to nedá srovnat s přístupem majitele nového kempu v Skoderu v Albánii, který měl vysokou úroveň. Tady je nepořádek, vše nedodělané, bez nápadu.

Když jsme přešli hranice Chorvatska a vjeli do Bosny a Hercegoviny, tak v této části jsou nápisy označující obce psány nejprve latinkou a pod ní azbukou. Většina nápisů psaných azbukou je však přessprejována černou barvou.

Je pondělí 14.7. ráno po snídani si sami otvíráme bránu a opouštíme zahradu, zvanou Eurocamping a jedeme do vesničky Blagaj koupit prasečinky a podívat se na dervišský klášter Tekija. Odpočívají zde těla dvou tadžických dervišů, kteří sem přišli spolu s turky na sklonku 15. století. Pramení zde také zelená říčka Buna.

A už zaparkováváme za 6,- eu na parkovišti u mostarského mostu, kterým začínáme prohlídku Mostaru. Mostarský most, turecké tržiště, suvenýry, mešita, záchody, poštovní schránka, rozstřílené domy, římskokatolický kostel, pravoslavný kostel.. ještě pořád je však zde cítit napjatou atmosféru a úpornou snahu západu pomocí peněz ovlivňovat místní vývoj. Do Mostaru už nemusím. Podél řeky Neretvy se vydáváme směrem na Sarajevo.

V Sarajevu parkujeme u kasáren naproti muzeu u Latinského mostu, kde byl spáchán atentát na následníka trůnu v roce 1914. Prohlídku města začínáme v Baščaršije, uličkách tureckého tržiště. Musíme si však měnit eura za bam. Za 50,- eu dostanem 100,- bam. Někde např. u benzínky Gazprom nám za eura nic neprodají. Prohlížíme si katolické katedrály, ortodoxní kostely a mešity. V knize kupujem Malého prince a obědváme v restouraci, kde jedl chorvatský prezident a režisér filmu Šindlerův seznam. Majitel až přijede do Prahy tak mi zavolá, dal jsem mu navštívenku a sejdeme se :-).

Při odjezdu ze Sarajeva na dálnici za mýtnými bránami, došlo ke ztrátě české státní vlajky, která označovala naše misijní auto. Veronika měla radost, že je pryč a že nebudem budit pozornost ale mě to bylo líto. Otočit a jet pro ni už nešlo a tak tam chudák zůstala  u Sareajeva ve škarpě ležet. Přes bývalé hlavní město Travnik jsme dojeli do města Jajca a tam se ubytovali v kempu. Kemp byl u řeky a na první pohled to vypadalo, že tam jsou komáři. Majitel kempu, mimochodem chtěl 5 eu za noc ale že od němců bere 10 eu za noc. Toto byla kdysi praxe jugoslávských obchodníků na jadranském pobřeží. Ještě za komunistů jsem tam byl a tohle zažíval. No tak ten pan majitel nám vysvětlil, že zde žádný komár není. Že to je eko kempink. A bylo to tak. Žádný komár. Veronika se však vzdor tomuto neustále drbala a myslela si , že tam jsou komáři. Štípanec však neměla žádný. To je zábavné :-)

Ráno po snídani jedeme do Jajca, vodopádu uprostřed města a pak na Plitvická jezera. Ještě na území Bosny a Hercegoviny si všimáme vypálených, rozstřílených domů ve vesničkách i městech. Tady na území republiky srbské pod státním útvarem Bosna Hercegovina jsou nápisy nejdříve azbukou a pak latinkou. Ty s tou latinkou jsou začerňované.

Opouštíme Bosnu a Hercegovinu a jsme opět v Chorvatsku. Plitvická jezera procházíme stezkou E, dlouhou na 3 hodiny, nejprve autobusem, pak pěšky, pak parníkem. Většinu času návštěvy je bouřka a pěkně jsme byli mokří. Po konzumaci klobásy s hranolkama za 45,- kuna opuštíme vodopády. Z Plitvice jedem nejkratší cestou k moři do kempu v Senj, přístavním městě. Platíme 26 kuna mýtné za tunely. V Senj kemp u moře za 320 kuna. Při posezení u baru v kempu nám uletěli papírové peníze do moře po závanu silného větru. Pěkně jsme se osprchovali a šli spinkat.

 

 

Autor: Jiří Bartoň | neděle 27.7.2014 21:37 | karma článku: 3,17 | přečteno: 59x
  • Další články autora

Jiří Bartoň

Autem po Polském pobřeží a historických památkách

Po návštěvě Běloruska, Litvy, Lotyšska a Ruska vjíždíme do Polska a přes hrad Malbork do Gdaňska, Sopot, Hellu na Polské kose, Bydgoszcz, Toruň, Wroclaw, Gniezno, Nysa a ČR Javorník

11.10.2016 v 21:19 | Karma: 14,41 | Přečteno: 648x | Diskuse| Cestování

Jiří Bartoň

Autem z Litvy do Polska přes Rusko - Kaliningradskou oblast

Mise Malý princ pokračovala z Litvy a Lotyšska přes Kaliningrad, současný název středověkého města Královec, založeným Českým králem Přemyslem Otakarem II, do Polska.

3.10.2016 v 17:53 | Karma: 14,82 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Cestování

Jiří Bartoň

Litva-Lotyšsko-Litva autem 2016

Pokračování mise Malý princ. Z Běloruska do Litevského Vilniusu, Lotyšské Rigy a přes Klaipédu na Kurskou kosu

12.8.2016 v 18:44 | Karma: 17,70 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Cestování

Jiří Bartoň

Varšava, Brest a Minsk autem léto 2016

Další cesta v rámci Mise Malý princ, kdy ve státě kde právě jsme kupujeme knížku Malý princ. V jazyce té které země. Nákup knížky je důležitý, ne však jediný důvod návštěvy tentokrát Polska a Běloruska.

4.8.2016 v 0:00 | Karma: 9,82 | Přečteno: 261x | Diskuse| Cestování

Jiří Bartoň

Pokračování Mise Malý princ dovolená 2015 2

Je před námi návštěva českých vesnic v rumunském Banátu se střediskem v Timišioaře(Temešváru). Pojedeme dlouho podle Dunaje, tudy, kudy sem čeští osadníci před 200 lety přijeli po Dunaji.

21.7.2015 v 8:59 | Karma: 3,87 | Přečteno: 148x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 467x
Zajímám se o to, jak řídit svůj život.

Od 4.2.2015 v důchodu.

 

 

Od 23.10.2014 předseda Klubu přátel Makedonie.

Seznam rubrik